JP Blog - шаблон joomla Окна

Мiжнароднi новини

Проект ACTIVE вступає в активну фазу

Координаційна рада учасників проекту ACTIVE Європейського Союзу за програмою університетської мобільності ЕRASMUS MUNDUS, яка відбулася 28-29 квітня 2014 року в столиці Республіки Молдова місті Кишиневі, визначила 120 студентів, аспірантів, докторантів та співробітників з 19 університетів – партнерів проекту (1-а цільова група) та 6 – ти інших університетів країн Східної Європи – країн -  учасниць проекту (2-а цільова група), яким присуджені гранти для участі в проекті на першому етапі. Етап стартує з вересня 2014 року.

 

Серед перших учасників проекту – 10 представників нашого університету з 34-х¸ які подали заявки на участь в проекті. Серед них 2 співробітники, 2 аспіранти та 6 бакалаврів і магістрів.

Найбільшу зацікавленість в проекті виявили співробітники та студенти Молдавського технічного університету – близько 70 чоловік. І хоча Координаційна рада має рекомендації Європейської комісії щодо виділення квот країнам та університетам – учасникам проекту, було вирішено врахувати активність молдаван і надати їм 18 грантів. Це рішення прозвучало в унісон з прийнятим 28 –го квітня рішенням Європейського Союзу про надання громадянам Молдови безвізового режиму з Євросоюзом. Останнє з радістю було сприйнято жителями Кишинева й святкувалось масовими культурними заходами на площах міста, в яких приймали участь різні верстви населення, й супроводжувалось святковим феєрверком на центральній площі міста.

Особливістю проекту ACTIVE є те, що значна частина квот на отримання гранів, за рекомендацією Єврокомісії, надається представникам 2-ї групи учасників, до якої належать університеті та наукові установи тих країн Східної Європи, чиї університети є партнерами проекту. На першому етапі таких грантів було виділено 19. Найбільшу кількість з них, порівняно з іншими науковими та навчальними закладами, отримали представники Київського національного університету ім. Т.Шевченка, що є результатом високого рейтингу цього університету в Європі.

З кожним часом зростає число бажаючих пройти навчання чи наукове стажування в нашому університеті. Цього разу до нашого університету за проектом надійшло 23 заявки від представників Європейського Союзу. Наш університет заявив ряд навчальних дисциплін різних спеціальностей,  які можуть викладатись англійською мовою. Проте участь в проекті є ефективною, коли слухач може вивчати дисципліни за однією, або спорідненими спеціальностями, близькими до спеціальності навчання учасника. Це обумовлене вимогою проекту про максимальне сприяння університетів зарахуванню отриманих результатів в базовому університеті. Тому з поданих 23 заявок жодному з кандидатів не знайшлося хоча б однієї спеціальності технічного напряму в НТУУ «КПІ» бакалаврського або магістерського рівня підготовки, на якій викладання ведеться англійською мовою.

За умовами проекту університет, представник якого подає заявку на участь в проекті, не дає оцінку своєму кандидату. В деяких випадках координатор проекту від університету може отримати відомості про кандидата безпосередньо на координаційній раді, коли рейтинги вже визначені на підставі поданих документів. Тому правильність та фаховість оформлення заявок на участь в проекті має неабияке значення. І координатори проекту постійно надають консультації всім бажаючим, хто звертається за ними. Крім того, при безпосередньому спілкуванні ми маємо можливість побачити інші сторони і отримати більш повне уявлення про кандидата, що в деяких випадках є важливим при відстоюванні його під час  обговорення на координаційній раді.

Проект ACTIVE лише стартував. Попереду 4 роки роботи і можливостей знайомитись та працювати спільно з колегами з європейських університетів. Це принесе нам користь в розвитку освітніх систем та збільшенню їх конкурентоспроможності.

Координатор проекту ACTIV,

інженер кафедри теоретичної

механіки ФАКС

Л.Стецюк