JP Blog - шаблон joomla Окна

Останні новини

Нові горизонту Алжиру

Минулорічний візит делегації нашого університету до Алжирської Народно-Демократичної республіки, під час якого була підписана Угода про співпрацю, став початком ділових контактів між нашим університетом та університетом Саад Дахлаб міста Бліди. Викладачі двох університетів отримали можливість познайомитись з напрямками та навчальними програмами споріднених авіакосмічних факультетів. До речі, авіаційний факультет університету Саад Дахлаб рішенням Міністерства вищої освіти Алжиру перетворений в Інститут аеронавтики з суттєвим розширенням напрямків підготовки спеціалістів та наукових досліджень. Вони включають проектування літальних апаратів, технологію їх виробництва, авіаційні матеріали, системи навігації та керування. Це є одним з свідчень пріоритетності розвитку авіакосмічної галузі в Алжирі та уваги уряду країни до підготовки висококваліфікованих фахівців для цієї галузі.

Цікавим підтвердженням цього може бути той факт, що серед студентів технічних факультетів значну, а інколи і переважну частину складають дівчата.

 

Розширюючи контакти з університетами Алжиру за сприяння наших колег з університету Саад Дахлаб, серед яких недавній аспірант нашого факультету Мохамед Рахмуні – нині керівник однієї з трьох науково-дослідних лабораторій Інституту аеронавтики, делегація факультету авіаційних та космічних систем нашого університету відвідала університет науки та технологій ім. Мохамеда Боудіафа в місті Оран – другому за розмірами, населенням та економічним потенціалом містом після столиці - міста Алжир.

Ми мали можливість прийняти участь в першій Міжнародній науковій конференції з аеронавтики ICAS’01, яка зібрала понад 150 учасників з Алжиру, Франції, Туреччини, Англії, та України. Декан ФАКС нашого університету професор Збруцький О.В. був запрошений та приймав участь в роботі програмного комітету конференції. Характерною особливістю конференції є активна участь в ній молодих дослідників, викладачів та магістрів. Конференція охоплювала широкий спектр напрямів: обчислювальна аеродинаміка, експериментальні дослідження в аеронавтиці, матеріали і конструкції в аеронавтиці, механіка польоту, фізика польоту та реактивних пристроїв, процеси та пристрої горіння, проектування та системи керування безпілотних літальних апаратів. Під час роботи конференції була організована виставка безпілотних літальних апаратів, розроблених в університеті науки і технологій, демонструвались кінострічки, які демонстрували випробування, польоти безпілотних апаратів та результати аерофотоз’йомок. Цей напрямок розвитку літальних апаратів є дуже актуальним для Алжиру, і до нього залучені значні ресурси – як інтелектуальні, так і матеріальні. Широко заохочується молодь до участі в розробках такої техніки. І незважаючи на потребу в кваліфікованих науково – технічних кадрах з аеронавтики та керування, така увага з боку держави дасть можливість досягти значних успіхів в недалекому майбутньому.

Знайомство з розробками лабораторії аеронавтики та силових установок, керівник якої професор Імін Бачір був одним з ініціаторів та організаторів конференції, показало практичну спрямованість досліджень і розробок, переважна більшість з яких спрямована на безпілотні літальні апарати.

На зустрічі з керівництвом університету його ректор професор Derdour Aicha відзначила високий авторитет НТУУ «КПІ» в світі та подякувала за презентацію наших розробок безпілотних літальних апаратів та мікросупутників. Пані ректор виказала побажання та зацікавленість розвивати зв’язки між нашими університетами в освітній та науковій галузях, для чого у нас є непогані можливості.

В період конференції місцева газета “L’Echo d’Oran” дала розгорнуту інформацію про її роботу та напрямки і відзначила участь в ній українських фахівців.

Фото Л.Стецюк, інженер ФАКС, координатор міжнародних проектів